Valkire

Post Reply
User avatar
little wich
Posts: 264
Joined: Thu Dec 31, 2009 6:55 pm
Location: Bar

Ovaj post mozda ne treba da stoji na ovom mjestu ali nisam znala gdje da ga stavim. Zainteresovala sam se za valkire kad sam procitala knjigu andjeo cuvar. Voljela bih znato sto vi mislite o njima i dati mi jos neke informacije ako imate.

U nordijskoj mitologiji, valkire (staronordijski valkyrja - "one koje biraju pale u borbi") lijepe su ratnice i niža božanstva koje služe Odinu i odvode najhrabrije ratnike u Valhalu nakon što preminu, gdje se pali heroji zatim pripremaju za konačnu borbu (Ragnarok).
Valkire su božice sudbine, koje se prikazuju kao žene uz tkalačke stanove. Za razliku od grčkih majora, valkire su imale vlast nad životom i smrti samo u bitci, one određuju koja će strana pobjediti. Izabrale ratnike odvodile su u Valhalu. Valkire su se pojavljivale u obliku vukova, gavrana, jastrebova, labudova ili žena.
Odin ih je slao na bojna polja da pokupe odabrane mrtve borce (koji su časno i hrabro poginuli). Gunn, Rota i Skuld uvijek su išle u izvidnicu i odlučivale su tko će poginuti. Prelijepe ratnice često su prenosile Odinove poruke. Prema mitu, kada valkire krenu na svojim krilatim konjima, oklopi im tako sjaje da stvaraju Auroru Borealis (sjeverno svjetlo).
Najpoznatija valkira vjerojatno je Brunhilda, koja nije izvršila Odinovu volju već je učinila ono što je sama smatrala ispravnim pa joj je kazna bila da se zaljubi u prvog muškarca kojeg ugleda. Preklinjala je Odina da promijeni kaznu pa je on napokon odlučio da je osudi na san u dvorcu okruženom vatrom sve dok je junak ne probudi pa će tako taj biti onaj kojeg će prvog ugledati i njezina ljubav. To joj je bila velika utjeha jer je znala da je samo hrabar muškarac može spasiti, bez obzira koliko će vremena proći. Prema mitu, valkira ne bi mogla podnijeti da se zaljubi u nevrijednu osobu. Odavde potječe priča o uspavanoj ljepotici Trnoružici i ovo je dio poznate Sage o Niebelunzima.

Dužnost Valkira je i odlučiti o ishodu bitke. Smatralo se lošim znakom vidjeti gavrana prije bitke.
User avatar
Moribund Wanderer
Posts: 21
Joined: Sun Dec 11, 2011 12:44 am
Location: In immortal history

"Valkire su božice sudbine, koje se prikazuju kao žene uz tkalačke stanove"

-mislim da su to ipak Norne. One koje pletu sudbinu svih ljudi. Postoje tri Norne koje stoje pored Urdrinog vrela i propiču sudbinu. Imena su im Prošlost, Sadašnjost i Budućnost, tj. Urd, Verdandi i Skuld s tim da je Skuld ujedno i Valkyra (ista su imena kao i onim trima curicama o kojima sam čito ovdje, možda su i povezane što mi je prvo palo na pamet).

"Najpoznatija valkira vjerojatno je Brunhilda"

-također je i Freya Valkyra, koja je poznatija ne znam iako smatram da većina ljudi zna za obje.

Valkyre također poslužuju Einherjare (pale ratnike, prijevod "onaj koji se bori sam") u Valhalli. Također se misli da su Valkyre djevice, a sad se ne mogu sjetit koja božica prima žene koje su umrle ili poginule ko djevice, čak mislim da je isto Valkyra. Ako ti je taj podatak bitan pronaći ću ga u knjigama.
Post Reply