odakle dolazi zlo?

Post Reply
User avatar
brandonlee
Posts: 33
Joined: Sun Dec 14, 2008 3:53 pm
Location: okolica Zagreba

emina,a i svi ostali, molio bih vas da mi objasnite (što se tiće Wicce) odakle dolazi zlo tj. izvor zla ako ne postoji "Baba Roga" :lol: ..i koja je hijerarhija wicce??
User avatar
brandonlee
Posts: 33
Joined: Sun Dec 14, 2008 3:53 pm
Location: okolica Zagreba

a dajte ljudi..stvarno me ubija ova dilema i milijun teorija a budući da sam početnik stvarno molim nekog iskusnog da mi pomogne..
User avatar
emina
Site Admin
Posts: 913
Joined: Sat Oct 13, 2007 9:36 pm
Location: Ispod punog mjeseca
Contact:

brandonlee wrote:emina,a i svi ostali, molio bih vas da mi objasnite (što se tiće Wicce) odakle dolazi zlo tj. izvor zla ako ne postoji "Baba Roga" :lol: ..i koja je hijerarhija wicce??
Da citiram dio iz knjige Outer Temple Of Witchraft - C. Penczak:
"Nasuprot popularnim vjerovanjima, vještice ne bacaju uroke ili zle čini. Siguran sam da neki pojedinci koriste slično znanje u drugačije svrhe, međutim u okviru toga ne možemo koristiti riječ vještica za takve ljude koji uništavaju našu reputaciju. Zapravo ne postoji vještica koja bi se bavila sotonizmom. Vrag, đavao ili sotona je kršćanski termin (koncept) i ne igra nikakvu ulogu u vještičarstvu, kao niti sotonistički obredi, crna magija i ritualno prinošenje žrtava. "Vještice" koje koriste navedenu praksu nisu vještice u pravom smislu te riječi. Takav je pokret sasvim drugačiji od neopaganskog. Mnogi koji nisu istražili pravo lice wicce mješaju Hollywoodske horor stereotipe sa wiccom. Nasuprot tome postoje i ljudi koji sebe nazivaju kršćanima ali ne vole i ne poštuju bližnjega, povređuju pa čak i ubijaju, želim reči da ne možemo stvari posmatrati na taj način.
Vještica živi u okviru tradicije mudrih, iscjeljitelja i visionara. "

Zapravo tvoje pitanje zanimljivo :)
U ni jednoj wicca knjizi nikad nikad nisam našla ni jednu stvar koja bi upučivala na suprotnosti u tom smislu. U wicci jednostavno nema termina koji bi definirao zlo - točnije u tom smislu nema suprotnosti kao u kršćanstvu (dobro-zlo, bog-vrag, raj-pakao). Ono u što wiccani vjeruju je muško nasuprot ženskog - gdje je bog sijatelj života - sjeme, a božica ta koja uobličuje život, koljevka iz koje se život rađa, a ta dva principa su ujedinjeni kao i jin-jang - jedno upotpunjuje drugo i zajedno čine jedno.

Božanstva su izražena u smislu arheotipa - svako ima svoju kvalitetu i onako kako ih ja osobno doživljavam je kvaliteta i nedostatak te kvalitete (neutralno), a nikako nekakva razarajuća kvaliteta. E sad vjerojatno je većini teško na ovaj način posmatrati stvari, ali je činjenica da ni u jednom pravom wicca izvoru nema onog što bismo mogli nazvati zlim/zlom. Oni ne poriču postojanje zlih entiteta itd...itd...niti žele nagađati što oni jesu, međutim jednostavno ne ulaze na niti jedan način u tu priču, što se i čini logikom stvari kad pogledaš u wiccanski zakonik/vjerovanja.

Zakon trostrukog povratka veli što daješ tako ćeš i požeti - a budući da u wicci nečeš naći rituale crne magije, možeš žeti samo dobro ili ono još bolje.

Doduše postoje aspekti vezani uz faze mjeseca koji se izbjegavaju (u nekim denominacijama), a to je faza mrtvog ili tamnog mjeseca u kojem vlada tamna božica koja je asocirana sa smrti i transformacijom. Smrti u slikovitom smislu, odnosno prodadanje trulog i nepotrebnog, onog što smo prerasli. Dakle ta faza se neće koristiti za poslave Esbata ili čini koje donose rast, nove ideje ili sl. već za rješavanje ovisnosti, neželjenog i oslobađanja.

Dakle da zaključimo...u wicci ne postoji termin zla - zato je to i jedna od najbrže rastučih religija u svijetu - valjda je ljudima dojadilo da žive u strahu od vjere koja bi ih ujedno trebala podizati i podržavati, a ne plašiti i ograničavati. Samo primječujem...
Svi imamo sjenovito jastvo koje je dio naše stvarnosti. Sjenka nije tu da nas povrijedi već da ukaže na mjesto gdje smo nepotpuni. Kada prihvatimo sjenku možemo je iscijeliti. Iscijeljena pretvara se u ljubav.
User avatar
brandonlee
Posts: 33
Joined: Sun Dec 14, 2008 3:53 pm
Location: okolica Zagreba

emina, zahvaljujem..još nešto: Božice Kali I Lilith su po mojim saznanjima (tj. saznanjima jednog čovijeka koji je pročitao na tone i tone knjiga) zapravo demoni (točnije, dva najgora poznata demona)..e sad..šta ti kažeš??
User avatar
emina
Site Admin
Posts: 913
Joined: Sat Oct 13, 2007 9:36 pm
Location: Ispod punog mjeseca
Contact:

brandonlee wrote:emina, zahvaljujem..još nešto: Božice Kali I Lilith su po mojim saznanjima (tj. saznanjima jednog čovijeka koji je pročitao na tone i tone knjiga) zapravo demoni (točnije, dva najgora poznata demona)..e sad..šta ti kažeš??
Nisam baš proučavala takvo što, ali poznajem dečka koji je radio nekakve vježbe ili rituale što li što li... Kali i požalio. Sad moli svaku većer krunicu, jer kako kaže od tada mu se sve srušilo, naprosto je sve počelo ići u obrnutom smjeru i to je jedino što ga doista pomaže. Sad, on je meni jako blizak i znam da ne izmišlja.
Lilith proizlazi još iz Mezopotamije - demon bolesti i smrti. Ali tako kaže tetka wiki, ovog naime nema u wicci.
Svi imamo sjenovito jastvo koje je dio naše stvarnosti. Sjenka nije tu da nas povrijedi već da ukaže na mjesto gdje smo nepotpuni. Kada prihvatimo sjenku možemo je iscijeliti. Iscijeljena pretvara se u ljubav.
User avatar
Estarioll
Posts: 22
Joined: Sat Nov 29, 2008 12:43 pm
Location: Zagreb

ne znam za kali pošto se nikad nisam interesirao pretjerano u indijska vjerovanja.
ali lilith je pomalo zanimljiva. po talmudu (ako se ne varam) je opisana kao prva adamova žena. stvorena od zemlje kao i on sam. no kao takva je htjela da budu jednaki i nije mu bila poslušna ni podređena pa ga je napustila i otišla iz rajskog vrta radi čega je bila prokleta i rađala djecu demonima. nadjeven joj je i nadimak "majka svih demona".

nakon toga je bog stvorio evu od adamova rebra, kako bi mu bila poslušna i dobra žena.

no ovo je, onako, patrijarhalna verzija koja uči žene da moraju bit pokorne i poslušne... povraća mi se. :lol:

ima na wikipediji povelik članak o lilith, sigurno se nađe i o kali...

http://en.wikipedia.org/wiki/Lilith

kali:

http://en.wikipedia.org/wiki/Kali
User avatar
brandonlee
Posts: 33
Joined: Sun Dec 14, 2008 3:53 pm
Location: okolica Zagreba

hm..znaći istina...pa mislim da se odneku sjećam da sam kod wicce susreo kali i lilith..i ima jedna pjesma koja Isis, Dianu i ove spomenute trpa u istu klasu..tj. slavi ih podjednako..

ps.Emina, ti si moja božica :lol: :lol:
User avatar
merlin715
Posts: 113
Joined: Wed Nov 28, 2007 10:05 pm
Location: Zagreb

Po mome mišljenu dobro i zlo su dvije strane iste medalje... Jedino je stavr u čovjeru na koju će ju stranu nosit...

Crna magija, zlo, sotonizam i sve ostalo su samo obrnute stvari on onog suprotnog...

Tako crna magija umjesto da pomaže kao i bjela odmaže...

Sotonisi pak rade sve suprotno nego što radi crkva...

Ako sad zanemarimo sotoniste, jer oni baš i nemaju neku vezu s magijom nego više s preseravanje, ostaje nam crna magija...
E pa sad...
Crna magija je po meni prvenstveno magija... A magija je jedna... I ona je neutralna, a o tome kako se ona koristi odlučuje korisnik... (kao nož, netko će njime rezati kruh gladnima, a drugi će nekoga ubit njime :) )


A što se tiće ovih božice... to je zapravo isto kao i ovo gore... sve su to lica iste medalje... prema wicci božica se poitovječuje s mnogima pa tako i s njima... ovisi o kulturi, religiji, ili pak po nekom "poslu" za koji se smatra da određena od njih obavlja...

Tako npr. možemo reći da Artemida je za mladi mjesec, Dijana za puni mjesec, a Hekata za padajuć i slično... tako i ove... možda jedna donosi smrt, a druga rođenje... ali sve su to zapravo ista boginja samo u drugačijim aspektima... ako nekog zanima mogu detaljnije istražit, ali tek kad bum imao vremena...
User avatar
Shadow
Posts: 66
Joined: Tue Apr 07, 2009 1:17 am
Location: Montenegro , Podgorica

brandonlee wrote:hm..znaći istina...pa mislim da se odneku sjećam da sam kod wicce susreo kali i lilith..i ima jedna pjesma koja Isis, Dianu i ove spomenute trpa u istu klasu..tj. slavi ih podjednako..

ps.Emina, ti si moja božica :lol: :lol:
Svakako , danas je Wicca izdijeljena no toliko mnogo tradicija unutar osnovne , da se prosto ni ne može sve ispratiti .

Premda smatram da je prije "strpana" u istu pjesmu sa Hekatom nego Dianom , jer mi djeluje korespondentnije.

Mada opet , ja sam eklektik meni su svi panteoni u određenoj situaciji odgovarajući lol
Post Reply