Bonsai_spoj umjetnosti i hortikulturne vještine

Post Reply
User avatar
emina
Site Admin
Posts: 913
Joined: Sat Oct 13, 2007 9:36 pm
Location: Ispod punog mjeseca
Contact:

Najkraće rečeno - bonsai je patuljasto stablo - spoj umjetnosti i hortikulturne vještine.
Pojam punsai, prvi put se spominje u Kini u vrijeme dinastije Tsin (265 - 420. god.). U japanskom jeziku ta se riječ pretvorila u bonsai, što se prihvatilo u cijelom svijetu. Riječ je složena iz bon - plitka posuda, i sai - uzgajati biljku. Slobodno prevedeno bonsai znači - biljka u plitkoj posudi.

Bonsai se kasnije prenio u Japan, gdje je usavršen. Japanska škola bonsaija je poznata po izuzetno strogim pravilima. U početku su se bonsaijem mogli baviti samo članovi visokog sloja društva (carevi i samuraji), dok u 14. stoljeću dolazi do njegove popularizacije. O drvetu se brinuo muškarac, glava kuće i drvo se prenosilo iz generacije u generaciju. Uvenuće drveta smatrano je strašnom sramotom za porodicu.

Kasnije, krajem 19. stoljeća, bonsai je prenesen na zapad. Japanci su se dugo protivili tome, smatrajući da bonsaijem mogu da se bave samo oni, ali mnogi poznati majstori iz Europe i Amerike su dokazali suprotno.

Bonsai teži tome da drvo bude što prirodnijeg izgleda - u malom. Cilj je kopirati izgled i karakteristike pojedine biljne vrste u bonsai formu.

Postoje mnoge zablude u vezi bonsaija. Mnogi smatraju da je ovo drveće nastalo mučenjem u plitkim posudama, izgladnjivanjem i genetskom modifikacijom, da je to neka posebna vrsta drveta. No, nije tako. Bonsai drveće je zdravo i po svim karakteristikama, osim po veličini, je identično svojim velikim rođacima. Također, bonsai se može napraviti od skoro svakog drveta ili grma. Za uzgoj bonsaija potrebno je osim umjetničke žice i poznavanja hortikulture,i mnogo strpljenja i ljubavi.

Kako nastaje bonasai?

Bonsai nastaje različitim tehnikama orezivanja korijena i krošnje koje su karakteristične za svaku vrstu drveta. Minijaturno drveće se može dobiti na nekoliko načina:
- Vađenjem iz prirode. Najljepše drveće na svijetu je dobijeno na ovaj način. Međutim, za vađenje iz prirode potrebno je dosta iskustva i znanja stoga se ne preporučuje početnicima

- Preoblikovanje sadnice u bonsai. Ovaj način se preporučuje početnicima jer je najbolji za eksperimentisanje i relativno brzo se može dobiti kvalitetno drvo.

- Uzgoj iz sjemena. Ovo je najsporiji način za dobijanje bonsaija. Potrebno je mnogo godina prije nego što se dobije minijaturno drvo.

Ova umjetnost osvaja mnoge ljude širom svijeta. Iz dana u dan stiče brojne poklonike, različitih kultura, starosti i spola.

(preneseno sa raznih internet lokacija)
Svi imamo sjenovito jastvo koje je dio naše stvarnosti. Sjenka nije tu da nas povrijedi već da ukaže na mjesto gdje smo nepotpuni. Kada prihvatimo sjenku možemo je iscijeliti. Iscijeljena pretvara se u ljubav.
Post Reply