Osnovna postavka gnoze je rad na ideji duhovne samospoznaje i traženje duhovne, božanske iskre u sebi, odnosno na ostatku božanskog u materiji. Raznim obrednim i magijskim djelovanjem duh/duša se uzdiže prema božanskom, vjeruje u reinkarnaciju i nov život na višim duhovnim stupnjevima, koje ovisi o duhovnom znanju - koje gnostici temelje na proživljenom iskustvu.
Ono što me zanima je pojam skrivenog znanja koje mogu koristiti samo "izabrani". Na čemu se temelji to skriveno znanje i tko su "izabrani"? Da li je rad na svijesnosti također jedan od elemenata gnosticizma i da li potiće na zapostavljanje fizičkog (tijela također) da bi se uzdigli duhom?
Također na ova me pitanja potakla jedna dosta "bezazlena" knjiga koja govori o Merlinu

, no učinilo mi se da posjeduje mnoge elemente gnostike iako na malo drugačiji način, no bavi se ostavljanjem svakodnevnih uloga koje imamo (stvaratelj, poslovni čovjek, roditelj, dijete) iza sebe i pronalaska svijetle iskre čarobnjaka unutar sebe (koje si tumačim kao višu, božansku iskru), tj pronalaska odgovora tko smo mi kad odbacimo sve uloge koje nam materija dodjeljuje.
Svi imamo sjenovito jastvo koje je dio naše stvarnosti. Sjenka nije tu da nas povrijedi već da ukaže na mjesto gdje smo nepotpuni. Kada prihvatimo sjenku možemo je iscijeliti. Iscijeljena pretvara se u ljubav.