Haloterapija

Aromaterapija, akupunktura, radiostezija, bioenergija
Post Reply
User avatar
little wich
Posts: 264
Joined: Thu Dec 31, 2009 6:55 pm
Location: Bar

Zanima me sto mislite o haloterapiji?

Beograd: relaksiranje u slanoj sobi

Ko god želi da oseti miris mora usred zime ne mora da pređe hiljade kilometara da bi došao do nekog letovališta. Sada je to moguće – u centru Beograda. Na Defektološkom fakultetu otvorena je prva „slana soba” u prestonici, u kojoj boravak od 40 minuta zamenjuje tri dana provedena na moru. Reč je o prostoriji koja je sa svih strana obložena prečišćenom solju, a posebno je značajna za one ljude koji imaju problema sa disajnim organima i kožna oboljenja. Ova soba za haloterapiju, odnosno tretmane solju, osmišljena je tako da „imitira” prirodnu slanu pećinu, a u ovu svrhu je iz Austrije dopremljeno 2,5 tone kamene soli. U interesantnoj prostoriji, u kojoj se zaboravlja na obaveze jer ambijent podseća na tropsku plažu sa ležaljkama, so se nalazi svuda – na podu, plafonu i zidovima, a uređaj halogenerator bez prestanka je melje i u vazduh „uduvava” mikročestice, čime se postiže veća koncentracija jona nego u prirodnim uslovima. Da bi u sobu ušao, pacijent najpre mora da porazgovara sa doktorkom, zatim da popije čašu vode i da navuče higijenski mantil, kapu i kaljače. Sedne se u ležaljku i onda sledi opuštanje... Uz zdrav vazduh, tu su prigušena svetla koja menjaju boje i lagana muzika, što je dovoljno za dobrobit nervnog sistema svakog čoveka.

Beograđanin Miloš Lazić kaže da je dosad bio na više od deset tretmana zbog problematične kože lica i da je oduševljen pozitivnim promenama. Boravak u sobi mu prija, čak se dešava i da ponekad zaspi odmarajući u ležaljci. Zbog promuklosti i problema sa sinusima na tretmane je počela da dolazi Bratislava Stojanović, koja sada nema problema sa disanjem, promuklost joj je nestala, bolje noću spava i u slanu sobu dolaze i njeni unučići.

Stručnjaci objašnjavaju da haloterapija potiče iz 19. veka, kada je primećeno da rudari u rudnicima soli ne obolevaju od respiratornih infekcija. Doktorka Jelena Popović, iz Specijalističke ordinacije MADU, kaže da je zavisno od problema koji osoba ima potrebno da dođe na deset tretmana. Kod kožnih oboljenja, kaže Popovićeva, rezultati se vide posle pet do sedam dolazaka.

– Naučno su dokazana pozitivna dejstva boravka u slanoj sobi. Ona nije namenjena samo bolesnim ljudima, već i onima koji su pod stresom. U nekim zemljama menadžeri obavezno dolaze da se regenerišu, a preporučuje se i sportistima. Tretmani jedino nisu za one koji imaju neregulisan visok krvni pritisak, maligne tumore, aktivnu tuberkulozu, bubrežnu insuficijenciju, kao i za trudnice kod kojih postoji mera opreza. Kada neko boravi na moru, on tamo ima vlažnu inhalaciju, a ovde – suvu. Važno je da ljudi udišu jonizovan vazduh koji je odličan, a ima ga samo u borovim šumama i tamo gde su nezagađeni, prirodni izvori vode. Kod Krakova u Poljskoj čak postoji bolnica u bivšem rudniku soli, napravljena 200 metara ispod zemlje – istakla je dr Jelena Popović, naglašavajući da se posle tromesečnih tretmana pravi pauza od tri meseca.

Kako objašnjava Biljana Mandić, stručnjak ove ordinacije, kao dodatne terapije, osim boravka u slanoj sobi, pridodate su i terapije muzikom, bojama i mirisima, tako da je, osim lekovitog udisanja mikročestica, prisutan i znatan antristres efekat. Mikročestice suvog aerosola i minerala negativno jonizuju vazduh i zasićuju ga dragocenim elementima (gvožđe, kalcijum, magnezijum, bakar, cink, selen, litijum) prodirući duboko u bronhije, bronhiole i alveole. Zbog svega toga terapija u slanoj sobi je efikasna i kod čestih prehlada i kašlja, kod hroničnih i povremenih ponavljanih upala grla, krajnika, upala ušiju, virusnih infekcija, alergija, rinitisa, hrkanja, alergijskog dermatitisa, psorijaze, alergijskih ekcema, kožnih infekcija, akni i celulita, bolova u zglobovima, artritisa, kod iscrpljenosti, umora, stresa i nesanice.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
User avatar
merlin715
Posts: 113
Joined: Wed Nov 28, 2007 10:05 pm
Location: Zagreb

Ja ne znam puno o tome ali znam gdje se u zagrebu nalazi takva soba... XD
User avatar
little wich
Posts: 264
Joined: Thu Dec 31, 2009 6:55 pm
Location: Bar

Ja mislim da za sad da soba postoji samo u Beogradu.
User avatar
merlin715
Posts: 113
Joined: Wed Nov 28, 2007 10:05 pm
Location: Zagreb

Ne ima i u zagrebu... evo i stranica http://www.slanasoba.com/
Prometej
Posts: 39
Joined: Mon Feb 07, 2011 9:57 am

Ima ih u Hr više i u Zg-u i Samoboru i mislim da u još nekim gradovima... mislim da je ta soba super pogotovo za ljude sa dišnim problemima ali i za one koji su pod stresom... A kad razmisliš kristale, prostore itd. od loše energije koja se nakupila čistimo vodom i soli (između ostalog) zašto nebi i sebe ako to već ne radite slanim kupkama (a nadam se da radite jer je odlično :D )
nada
Posts: 200
Joined: Sun Apr 04, 2010 8:41 pm

ja obavezmo uzimam sol prilikom kupanja barem jednom u tjednu
Post Reply