Jesenski ekvinocij - mitologija

Post Reply
RodSvarogPerunVeles
Posts: 21
Joined: Thu Sep 01, 2011 9:40 pm

Bliži se jesenski ekvinocij (ravnodnevnica), pa bih iznio par detalja vezanih uz ovu svetkovinu.

Jesenski ekvinocij oznacava drugu godisnju i zavrsnu zetvu, i finalno godisnje sakupljanje kako materijalnih, tako i duhovnih dobara te pocetak uzivanja u sakupljenim plodovima u hladnim i jalovim danima.

U Slavenskoj mitologiji, jesenji je ekvinocij simboliziran smrcu boga vegetacije, Jarila. Njegova sestra i zena, Morana, ubija ga zbog prevare i on se vraća u podzemni svijet. Morana od njegova tijela gradi sebi kucu u kojoj zivi cijelu zimu (kao sto i mi, prosto receno, spremamo plodove zetve i to nam sluzi da prezimimo).

Kod grka ekvinocij je predstavljen Hadovom otmicom Perzefone, kci boginje plodnosti i rasta Demetre. Had otima Perzefonu te ju odvodi u podzemlje. Nakon nekog vremena uzima je za zenu. Demetra je krece traziti i nakon 9 dana odustaje te se povlaci u svoj hram. Od tamo za ostetu, zemlji salje neplodnost. Zeus to rjesava tako sto odlucuje da ce 2/3 godine Perzefona provesti na zemlji sa svojom majkom, a 1/3 sa Hadom u podzemnom svijetu. U doba Perzefoninog boravka u podzemlju vlada zima i neplodnost, dok ostatak godine Demetra salje plodnost.

Postoji jos jedan interesantan mit, vezan za ranjivost Velškog boga Lleua (irskog Lugha, galskog Lugusa).
Naime, Lleuova zena Blodeuwedd vara ga sa Gronw Pebrom i zajedno kuju urotu kako ubiti Lleua. Lleu moze biti ubijen dok je niti na otvorenom, niti na zatvorenom, niti na konju, niti na nogama. Dakle, moraju ga ubiti dok je jednom nogom na jarcu (doba zimskog solsticija), a drugom na kotlu (koji je ispod krova, ali nema zidova - simbol raka - doba ljetnog solsticija) i dok je narod na misi (slave ekvinocij). Izmedju ova dva solsticija nalazi se jesenski ekvinocij, simboliziran ovim Lleuovim polozajem, a posto je Lleu takodjer simbol svjetlosti, jasno je da je taj polozaj ranjivosti svjetlosti, dan ravnodnevnice kojom pocinje doba kraceg dana (opadanje svijetla) i duze noci (rast tame).
Takodjer je interesantna daljnja simbolika zodijaka. Dakle, Lleu, svijetlost, sunce, lav. Izdaja djevice, Blodeuwedd, koja prethodi ovom polozaju. Vaga koja simbolizira sam polozaj:

http://fc09.deviantart.net/fs40/i/2009/ ... dSwans.jpg

Lleu, da bi izbjegao smrt pretvara se u orla - simbol vode, škorpiona, da bi izbjegao koplje (strijelac) kojim ga Gronw želi ubiti.

Interesantan članak o povezanosti vage i jesenskog ekvinocija mozete pronaci ovdje:

http://astroportal.pl/index.php?page=th ... n-of-libra

Ima jos nekoliko interesantnih mitova koje ne stignem sad opisati.

U svakom slucaju, sretna vam nadolazeca slava, zelim vam mnogo veselja u nadolazece doba i bogatu jematvu :)
Post Reply