Swastika simbol sve prirode.

Post Reply
User avatar
Bezlični
Posts: 125
Joined: Mon Dec 24, 2007 12:30 pm

Image
vastika je jedan od najraširenijih i najstarijih simbola.Susrećemo ga od dalekoistočne Azije do Srednje Amerike, u Mongoliji, Indiji i severnoj Evropi.Bio je poznat Keltima,Etrurcima,staroj Grčkoj,i od njega je izveden ornament koji se naziva grčkim.Neki su tvrdili da potiče od stanovnika Atlantide, što je trebalo da potvrdi njegovu veliku starost, a u vezi,možda,s iskonskim tradicionalnim značenjima.

Ma kako bilo, svastika je jedan od najvišeznačnijih simbola koji su brojne civilizacije prihvatile kao glavno znamenje.Svastika simbolizuje vertikalnu osovinu točka sa četiri kraka,čije je kružno kretanje prikazano zavrnućem svakog pojedinog kraka,kao da trake vijore na vetru ili kao da su stope u pokretu... Romanski likovi Hrista često su prikazani oko neke spirale ili svastike: ti likovi daju ritam stavu, raspoređuju pokrete, nabore odeće. Time se ponovo uvodi stari simbol stvaralačkog vrtloga oko koga se postepeno raspoređuje hijerarhija stvorenja koja emaniraju iz njega...
Bez obzira na to kakvo značenje imala, svastika očigledno ukazuje na kružno kretanje oko središta, oko nepomične glavčine koja je stožer pojavnog sveta.Ona je simbol nastajanja univerzalnih ciklusa, tokova energije: ne ovosvetovne, nego delovanja načela na pojavnost. U tom smislu dugo se mogla smatrati Hristovim znamenjem od katakombi na srednjovekovnom zapadu do nestorijanizma u stepama; a u tom smislu je i znamen Bude, jer prikazuje Točak zakona (Darmačakra) koji se okreće oko svog nepomičnog središta.U njegovom središtu je ponekad prikazan Agni.U masonskim simbolizmu središte svastike predstavlja polarnu zvezdu, a četiri gamme koje je čine predstavljaju četiri glavna položaja Velikog Medveda oko nje.
Izgleda da dva smera okretanja svastike nemaju značenja koje im se pokušavalo pripisati.No ta dva smera ukazuju na dva navoja dvostruke spirale,dvojaki tok jin i jang kosmičke energije,okretanje sveta viđeno s jednog i drugog pola (Genon /Guenon/).
U hinduskoj ikonografiji svastika ponekad naprosto zamenjuje točak, na primer kao znamen naga.No ona je i znamen Ganeše,božanstva spoznaje, a ponekad pojavni oblik vrhovnog načela.Ravni delovi krsta svastike odgovaraju uopštenom gore iznesenom simbolizmu,ali zakrivljeni delovi ukazuju na to da spoljne stvari sveta ne vode direktno u glavčinu, u bindu.Put načela je zakrivljen (vakra).
U Kini je svastika znak za broj deset hiljada, što je sveukupnost bića i pojavnog.Ona je i prvobitni oblik znaka fang: u tom slučaju pokazuje četiri smera četvrtastog prostora,zemlje,vodoravno širenje iz središta.Možda ima veze i sa rasporedom brojeva Lušua (Lushu), koji u svakom slučaju ukazuje na kružno kretanje.
Ima i izvedenih oblika svastike,kakav je,na primer,oblik sa krakovima u obliku krive u Baskiji, koji naročito jasno podseća na dvostruku spiralu.Takav je sekundarni oblik i ključaste svastike čiji svaki krak predstavlja ključ: to je vrlo obuhvatan izraz simbolizma ključeva, gde vertikalna osa odgovara svešteničkoj funkciji i solisticijima, vodoravna osa kraljevskoj funkciji i ekvinocijima.

Rečnik Simbola,Alen Gerbran,Žan Ševalije

Poreklo reci Svastika
Rec svastika potice iz sansktrskog jezika, kojim se govori u Indiji i u nekim delovima juzne i jugoistocne Azije.Njima(Indijcima, budistima itd.) svastika znaci predmet koji donosi srecu.E to nije sasvim slucajno jer sama rec kaze da je simbol srece, dobrobiti...
Rec 'svastika'(suasti) sastoji se od reci 'su' sto znaci 'dobro' i reci 'asti' (je) sto je verzija glagola 'biti' tj. 'postojati'.Iz svega ovoga proizilazi da svastika znaci 'dobro je' ili 'dobrobit', dok onaj sufiks 'ka' predstavlja sufiks za umanjenicu, pa bi s toga svastika bilo nesto tipa, 'dobrobitnic' ili nesto slicno, u svakom slucaju rec je o maloj, sitnoj dobroj stvari.Postoji I teorija da rec svastika potice iz svete reci 'svastikah', sto znaci 'biti srecan'.

Odakle potice svastika tj kukasti krst?


Ono sto je Jedino sigurno, jeste da se svastika pojavljuje u mitologiji vecine naroda. I stari sloveni su je poznavali, kao simbol sretje. Svastika kao simbol moze se naci vec u ranom Vincanskom pismu, dakle datira iz 6000 godine pre nove ere. Rusi imaju jedan specifican naziv za svastiku:KOLOVRAT!!!Rec je kovanica:KOLO kao Sunce i VRAT kao vrteti, kretati, trcati, ali kao tumacenje reci VRAT, navodi se i zrak iliti luca( Njegosevo delo 'Luca mikrokozma').Kolovrat za razliku od klasicne svastike ima osam krakova(moze se naci i sa cetiri).
.Kod Rusa postoji dosta naziva svastiku, evo nekih: Свастика, Коловрат, Посолонь, Свята Дар, Свасти, Сваор, Солнцеврат, Агни, Фаш, Мара, Инглия, Солнечный Крест, Солард, Ведара, Светолет, Цветок Папоротника, Перунов Цвет, Свати, Раса, Боговник, Сварожич, Святоч, Яроврат, Одолень-Трава, Родимич, Чароврат...
Dakle svastika, kukasti krst ili kolovrat jedno te isto.
Medjutim, vecina istoricara se slaze da svastika potice iz Indije.
Ipak, postavlja se pitanje, posebno ako uzmemo u obzir verodostojnost nalaza u Vinci, da li taj simbol zaista dolazi sa istoka!
Medjutim ovaj simbol bio je poznat I narodima Mongolije, Grcke, Srednje Amerike te Keltima, Etrurcima te germanima….
Neki smatraju da je Grcka iznedrila ovaj simbol. Naime, svastika zaista jeste Grcima bila znana I od nje je izveden ornament sto se naziva grckim.
Jedina teorija koja bi osporila tezu da je prvi put pronadjena u Vinci jeste ona da svastika potice jos od stanovnika Atlantide…naravno, s obzirom da je I samo postojanje Atlantide pod znakom pitanja, mozemo da odbacimo ovu tezu za sada : )
Zvanicna istorija i herladika ga svrstavaju u period 2000 god. p.n.e. a vezuju ga za prearijevsku kulturu Mohendzo daro.
Znacenje svastike
Svastika je jedan od simbola sa najvise znacenja, prihvacen od strane velikog broja civilizacija.
Ali u osnovi, svastika predstavlja kretanje, prvenstveno sunca.Ona je simbol nastanka univerzalnih ciklusa I tokova energije tj delovanja principa na pojavnost.Zato se ponekad smatrla I za Hristov znamen ali I znamen Bude ( pogledati Tocak zakona )
U masonskom simbolizmu predstavlja polarnu zvezdu a 4 gamme predstavljaju 4 glavna polozaja Velikog Medveda oko nje.
U Kini pak, Ona je prvobitni oblik kineskog znaka FANG I
predstavlja 4 smera cetvrtastog prostora, zemlje I horizontalno sirenje iz sredista. Takodje moguce je I povezanost sa rasporedom brojeva LUSHUA koji evocira kruzno gibanje.
Takodje oznacava I broj 10 000 sto je broj sveukupnosti bitja I svega pojavnoga.
U hinduistickoj ikonografiji ponekad zamenjuje tocak ali je I znamen Ganeshe, bozanstva spoznaje ili pojavni oblik vrhovnog bozanstva. Ravni delovi krsta svastike naime odgovaraju gore pomenutom simbolizmu ali zakrivljeni delovi ukazuju da je put principa zakrivljen I zaobilazan ( vakra ).
Na Tibetu je znak srece i talisman, a na indo-budistickom prostoru svastika vazi za 'zhig' na Budinom srcu.Takodje prisutna je na raznim mozaicima Stare Grcke, kod Helena.
U germanskoj mitologiji se prikazuje kao simbol Torovog cekica.
Svastika se pojavljuje kroz citavu svetsku umetnost, kao simbol za dobro i srecu.Cesto se vezuje za bogove, , kod Slovena npr sa boginjom Slavom ili tzv. Mater sva Slava.Takodje svastika se pojavljuje i kao simbol hinduskog svetog trojstva tzv. Trimurti(Brama-stvaratelj, Visnu-odrzavatelj, Siva-razoritelj), ovo sveto trojstvo od starih religija imaju(koliko je meni poznato) samo Sloveni i Indisu.Indusi imaju Trimurti, mi Sloveni(Srbi) imamo Triglava.

Dalje, svastika moze predstavljati i pojam reinkarnacije iliti ponovnog rodjenja koji se naziva 'samsera' i jos uvek postoji u hinduizmu i jainizmu.
zgled Svastike I varijacije
Osnova svastike jeste okomita osovina tocka sa 4 kraka, koga je kruzno kretanje prikazano zavrnucem ( savijenoscu tako reci) svakog kraka, slicno stopalima u pokretu.
Brojne su varijacije.
Tako naprimer, romanticki likovi Isusa Hrista cesto su bivali prikazivani oko kakve spirale, tj svastike.
Eto napomenucu jos jednom, da je Kolovrat – Svastika kod Slovena imao 8 krakova, mada se mogao naci I onaj sa 4.
U Baskiji pak, moze se naci izvedeni oblik svastike, kao naprimer Mesec sa krakovima u obliku krivulje koji podseca na dvostruku zavojnicu.
Zatim vidjena je I kljucasta Svastika, kojoj svaki krak predstavlja kljuc.

Svastika I moderno doba.
Ne samo da je Svastika simbol sa izuzetno mnogo znacenja, vec je I jedan od najcesce eksploatisanih simbola ikada……
Pre izbijanja II sv. rata bila jedan od glavnih simbola Coca-Cole, nalazila se na mnogim razglednicama u SAD-u, radjeni su podni mozaici sa mnostvom isprepletanih svastika I . Medjutim prava eksploatacija svastike pocela je upravo sa II svetskim ratom…Svastika se javlja:
-Na Germanskim preselicama( Kowell, Munchenberg, speerblatte)
-Na starom novcu kraljvine Danske
-Na grobu Vojvode Stiliha u Raveni
-Sveta germanska runa \"Verdandi\"
-pod imenom \"Mjolnir\" poznat kao cekic boga Thora
-Cesta je u starogermanskim Gibur-runama
-Na mnogim vazama nadjenim u Troji
-Na pecatu keltskog grada Knososa pre 3000 god.
-U isto doba Imhotep stavlja na desno rame Zoserovo
-Na zigu Lagaskog patesija Lugalande
-Na omfori iz INdokaida gde Herkules otima Tronog.
-Na slici Dionisa Zagreusa u pompeji
-Na grckog zlatnoj fibuli pre 2700 god.(U britanskom muzeju)
-NA slici Smanitskih Konjaka( u Napuljskom muzeju)
-NA vazi Apolona i Artemide iz Melosa (Atinski muzej)
Na zidu biblioteke Hong-Cou pokrajna Ce-Ciang
-Na nekoj drevnoj dozi u Banongo (afrika)
-Na tiskanskoj tkaninin \"andikira\"u gani
-na unknow konznoj torbi iz Salage
-Na machevima japanskih samuraja
-Na plastu koji oznacava nekog boga za vreme Babilonskog kralja
-U svetoj knjizi mongolskog naroda Mo-so( muzej zagreb)
-Kod plemena Joruba u africi
-Na sarkofagu iz Klazomene
-Crkva Sv.Marije , Loreta na Hardcanima
-Na vratima crkve Sv.Save u tokiju :))
-Na stecnjacima u Listici i Miosicima
-Na grobnoj ploci brace Zenici iz 4 veka
-Na posudju prahistorijskih iskopina u Batmiru
- Sremska mitrovica - Kuca staor Sirmiuma
- U Pompeji u jednoj kuci 160 x nadjen ovaj simbol
-japoda u Lici
-Iliri, Makedonija nacrtan naopacke pre nekih 6000 do 8000 god.

Zasto cetvorka...

Ne zna se njena tachni nastanak i lokacija ali pradanja oko svastike se poprilichno slazu. Kaze se da ona predstavlja 4 osnovna elementa : vatru, vodu, zemlju i vazduh. Ljude koji pokretom kresu vatru, 4 unakrsna polozaja zemljae i sunca, vecni zivot i uskrsnuce, Boga Raa. Svastika je podesni simbol. Cetri su crte tocka u pokretu nekako zakrivljene. Visnju se nekad zivoe i "chakravatin" - pokretac tocka.
Image
Create-Destroy-Enjoy
User avatar
Bezlični
Posts: 125
Joined: Mon Dec 24, 2007 12:30 pm

Dnevni Izlaz Sunca :

Sunce izlazi u 6 :00 ali upliv na vegetaciju stize oko 9 :00, kada je odskocilo od CCA za 45 stepeni. Kulminuje u 12 ali zega nastaje u 15 h. Pocinje da zalazi oko 18h, ali mrak pada oko 21 h. Ponocni znak je 00:00 ali najgori mrak je u 3:oo.

Evo slike sta se dobije : Image

A sada prava poslastica. Godina je samo duzi dan.Sunce izlazi na prvi stepen ovna(21,3) ali priroda se radja tek 15 stepen bika
Sasvim je obratnia slucaj 24.10 sunce u prvom stepenu vage ai jesen je na sceni na 15 stepenu skorpije
Zima pocinje 22.12 prvi stepen jarca ali je najjacha tek u 15 stepenu Vodolije
:eto pocinje prvim stepenom riba 22.6 ali je najace tek 15 stepenom lava. za tachno 45 stepeni kao i sve ostalo..
Image
Astolozi i ostali evo pa razmisljajte, izvinjavam se zbog ovog grubog crtanja iste. :)
Image
Create-Destroy-Enjoy
User avatar
emina
Site Admin
Posts: 913
Joined: Sat Oct 13, 2007 9:36 pm
Location: Ispod punog mjeseca
Contact:

Super ti je post, na swastiku nikad nisam obračala pozornost.
Svi imamo sjenovito jastvo koje je dio naše stvarnosti. Sjenka nije tu da nas povrijedi već da ukaže na mjesto gdje smo nepotpuni. Kada prihvatimo sjenku možemo je iscijeliti. Iscijeljena pretvara se u ljubav.
User avatar
None
Posts: 35
Joined: Mon Jun 30, 2008 5:26 pm

Pa dosta nacista se bavilo astrologijom... Kazu da su iz pisama zamjenika Rudolf Hess-a otkrilo da se bavio astrologijom i predvidjanju pomocu zvijezda. Takodjer, Alfred Rosenberg, filozof. Onda, Ministar propagande ciji dnevnik pokazuje upotrebu astroloskih predvidjanja pri planiranju rata. Te sam Heinrich Himmler - ravnatelj SS-a, za kojeg kazu da je bio glavni okultist Trecega Reicha.

"U svastici vidimo misionarsku borbu za pobjedu Arijevaca." - Hitler

Nisam znala za ovo, odlican post. :mrgreen:
Post Reply