Pepeo , U hermetizmu i Al(k)hemiji

Kabala, alkemija, hermetizam, organizacije, lože i redovi
Post Reply
User avatar
Shadow
Posts: 66
Joined: Tue Apr 07, 2009 1:17 am
Location: Montenegro , Podgorica

Interesovalo me sto simbolise pepeo u hermetizmu i alhemiji

U okultizmu, generalno oznacava zavrsetak necega, mada ponekad i novu priliku ( ptica Feniks ) .
U prakticnom smislu se cesto koristi u carolijama kojima se treba nesto okoncati ili zaustaviti, pobijediti neprijatelja ex. "neka svi tvoji napadi postanu samo prah i pepeo" , sto se izgovori pri dodavanju pepela u teglu/bocu sa zasjecenim limunom, u koji je stavljen papir sa imenom neprijatelja npr.
Moze se koristiti i u ofanzivnoj magiji, recimo pepeo koji se dobije od spaljivanja Palminih listova na Cvjetnicu ( ili Cvijeti, Cveti ) se koristi u formulama za krizajuce prahove , ponekad cak i za one sta se koriste u blagoslovima.
Staro Hebrejsko vjerovanje nalaze da se pepeo rasporedi po podu prostorija u kojo se smatra/sumnja da borave zli duhovi, kako bi se detektovalo njihovo prisustvo.

Dakle sto zapadne tradicije ( ponajvise me interesuje sto alhemija i hermetizam imaju reci o tome ) kazu o pepelu, te njegovoj prakticnoj upotrebi u spiritualnom radu ?
zero333
Posts: 14
Joined: Fri Feb 19, 2010 2:23 pm

Sto se tice Alhemije(sa prakticne strane) posebno biljne, pepeo ima znacajnu primenu, npr. prilikom pripreme esencije, eliksira ili tinkture pepeo predstavlja SO odnosno materjalni deo koja sluzi da fiksira zivu i ''veze'' energiju na materijalnom nivou. Medjutim "sirovi" pepeo dobijen spaljivanjem biljnog materijal retko se kao takav koristi u alhemiji vec se prociscava dok se iz njega bukvalno nedobije biljna so bela kao sneg koja je u principu mineralni ostatak biljnog materija K2CO3 pretezno i ostali minerali. Za ovo se koriste dva metoda ili puta i to put vode i put vatre, vecina primenjuje oba da bi se dobila sto cistija SO. Put vode sastoji se od toga da pepeo spaljenog biljnog materijala rastvori u kisnici ili destilovanoj vodi pa se profiltrira ostatak na filteru se odbaci a rastvo alkalije/luzine se upari do suva tako da rastvorena so kristalise ukoliko so nije bela kao sneg proces se ponavlja i to uglavnom oko nekoliko puta oko 5-7. Put vatre sastoji se u tome da se pepeo ili biljka kalcinuju (izbeljuju vatrom) dugotrajnim zagrevanjem u plamenu visoke temperature dok pepeo tj SO nedobije belu boju, sto nije uvek moguce pa se kombinuju ove dve metode Vatre i Vode. Takodje prilikom pripreme biljnog kamena iz pepela se dobija elemet zemlje ali se metode njegovog dobijanja malo razlikuju od soli za eliksire. Postoje i mineralni i metalni "Pepeli" kako su stari alhemicari imenovali okside metala.
zero333
Posts: 14
Joined: Fri Feb 19, 2010 2:23 pm

U svakom slucaju Pepeo se u alhemiji uvek vezuje za neprciscen princip SOli ili element zemlje, odnosnu nesto sto ima ulogu da ucvrsti, veze, privuce tj fiksira energiju.
User avatar
Shadow
Posts: 66
Joined: Tue Apr 07, 2009 1:17 am
Location: Montenegro , Podgorica

Puno hvala na informacijama, veoma interesantno ! Ja licno smatram peopeo prilicno "nezivom" supstancom energetski, buduci da se radi o , kako ste pomenuli mineralnim ostatcima, ali mnogi se ne slazu sa tim .

Recimo Paracelzus je navdno volio da spaljuj e biljke te pepeo stavlja u razne vostane ili glinene diskove, trouglove, kvadrate ( i drugo ) te da tako pravi amulete.
zero333
Posts: 14
Joined: Fri Feb 19, 2010 2:23 pm

Zapravo, pepeo i treba da bude "mrtav". Cilj spaljivanja jeste da se odstrani element zivota -Ugljenik-. Kalcinovanjem i ispiranjem dobija se cista i mrtva so koja kao takva spremna da bude animirana univerzalnom vatrom i omoguci razvoj novog zivota na visem stepenu. Kao sto sam i objasnijo cilj spaljivanja jeste da se odstrani sva nesavrsenost korpusa, tela, nasta involucijom tako da nova materija prociscena i animiralna univerzalnom zivom bilnjog carstva moze postati plodna materica novog zivota bilo da je to Kamen ili eliksir ili cak talisman. Oni koji su eksperimentisali sa biljnim solima i pritom imaju sposobno percepcije energetskog zapisa znaju da so preciscena alhemijskim postupkom ima mnogo veci energetski kapacitete nego naprimer voda, mrtav metal, ili neki drugi objekat. Naravno najpozeljnije je do ove soli doci iz same biljke nego koristiti naprimer komercijalni kalijum karbonat.
Post Reply