Alkemija kao filozofska i spiritualna disciplina

Kabala, alkemija, hermetizam, organizacije, lože i redovi
Avatar
emina
Site Admin
Postovi: 913
Pridružen/a: sub lis 13, 2007 9:36 pm
Lokacija: Ispod punog mjeseca
Kontakt:

uto stu 13, 2007 6:32 pm

Preteča kemije, alkemija je bila mješavina magije i filozofije. Alkemija nastaje od riječi kemi - što znači crn, pa bi izvorni naziv bio "crna znanost". Ovo tajanstveno učenje potječe iz drevnog teksta: fibula smaragdina, koji potječe iz Egipta. Alkemičari su vjerovali da ga je napisao Hermes Trismegistos (Hermes tri puta najveći), što je grčki naziv za egipatskog boga Totha, boga pisma i mudrosti. U prošlosti znanosti, alkemija podrazumijeva fazu istraživanja prirode i rane filozofske i spiritualne discipline, kombinirajući elemente kemije, metalurgije, fizike, medicine, astrologije, misticizma, spiritizma i umijeća sa svih dijelova nadnaravnih sila. Alkemija je bila spočetka prakticirana na području Mesopotamije, antičkog Egipta, Perzije, Indije i Kine, u Grčkoj i Rimu, te u Europi - u kompleksnoj mreži škola i filozofskih sistema obuhvačajući razdoblje prakse od najmanje 2500 godina.

Glavna izraz u alkemiji je: SOLVE ET COAGULA - razdvojiti i spojiti zajedno ili iz jednog sve, iz svega jedno, u jednom je sve. Jedan od simbola alkemije je Urobor: zmija koja jede svoj rep.

Najpoznatiji cilj alkemičara je transformacija čestih metala u zlato i srebro, također kreiranje "panacea or the elixir of life" - eliksira života koji bi lječio sve bolesti i produžio vijek čovjekova života ili ga čak izazvao besmrtnost. No to su samo neki od pokušaja. U srednjem vijeku europski alkemičari ulagali su puno truda u traženje "philosopher's stone", legendarnog kamena mudrosti za kojeg se vjerovalo da je esencijalni sastojak za dobivanje eliksira. Fibula smaragdina je tekst magijskog karaktera, koji opisuje postupak priprave supstance Kamen mudraca. Ovaj tekst su tijekom mnogo stoljeća alkemičari pokušavali dešifrirati i odgonetnuti njegovu tajnu. Alkemija se u početku razvijala u Egiptu, gdje se razvijaju prve kemijske aparature.Također smatralo se da je pomoću tog kamena sve moguće. Od III do XV stoljeća njome su se bavili čarobnjaci, magovi i najučeniji ljudi. U njenoj se osnovi vjerovalo da je moguće načiniti Kamen mudraca, pomoću kojeg bi se obične kovine pretvarale u zlato i spravio Eliksir života i vječne mladosti. Zahvaljujući alkemijskim istraživanjima došlo se do mnogih kemijskih otkrića. Alkemičari su godinama uživali prestiž i dobar status u društvu. Alkemičari su prvotno bili zaslužni za mnogobrojna druga otkrića primjerice, metalurgije, proizvodnju tinte, kozmetike, keramike, stakla... Također vrlo popularan među njima bio je eksperiment pripravljanja vode života "water of life".

U Hrvatskoj, najpoznatija alkemičarka je Barbara Celjska, u narodu poznatija kao Crna kraljica. U svoje vrijeme je bila poznata po svojim alkemičarskim vještinama, pa o njoj piše i sam Paracelsus Za nju se, između ostaloga, pričalo da u podrumu svoga imanja ima tajni laboratorij u kojem je proizvodila zlato, a za tajnu proizvodnje zlata svoju dušu je prodala vragu.

Parcelus
Bio je kirurg u Strasbourgu, putovao je cijelom Europom te kratko vrijeme bio profesor medicine u Baselu, gdje je javno spalio Avicenin "Canon medicinae", tada najautoratitivniji udžbenik za liječnike. Zbog kritičkoga i oštro polemičnog karaktera njegovih djela nazvan je Lutherom medicine. Pisao je na njemačkom jeziku. Za života je ostavio samo nekoliko spisa, među njima i kirurški traktat "Die grosse Wundartznei". Za njegova života službena medicina i filozofija smatrale su da su mu teze neprihvatljive maštarije koje "krnje ugled liječničkog staleža". Negirajući dogme svoga vremena, piše vlastita opažanja (temeljena na "iskustvu prirode") o profesionalnim bolestima, kugi, sifilisu, etiologiji, neurozama i psihozama.

Njegove medicinske i filozofske tvrdnje pune su mističnih, panteističkih, alkemijskih, novoplatonističkih, kabalističkih i naivno proročanskih elemenata. U znanosti o "arehusu" (živoj sili koja pokreće svijet), o elementima koji tvore kozmos, o kemijskim procesima, o božanskom makrokozmosu, o promatranju organizma kao nevidljive cjeline, Paracelzusova medicina i filozofija, uza sva protuslovlja i apsurde, upućuje na novo pristupanje čovjeku i znanosti, koje je karakteristično za buntovne renesansne mislioce njegova doba.
Svi imamo sjenovito jastvo koje je dio naše stvarnosti. Sjenka nije tu da nas povrijedi već da ukaže na mjesto gdje smo nepotpuni. Kada prihvatimo sjenku možemo je iscijeliti. Iscijeljena pretvara se u ljubav.

Avatar
jamagi
Postovi: 120
Pridružen/a: sub lis 27, 2007 6:03 pm

uto stu 13, 2007 8:01 pm

taj parcelus je moj čoek. hehe
što mislite o ezoteričnom tesli?
evo jedan dokumentarac o njemu.odličan je.obavezno pogledati.
-http://www.youtube.com/watch?v=pTiiblwwLPk

nekako mi se taj video uklapa u ovu temu.pogleajte zašto.osim toga, free energy je također dio teme o teroriji zavjere.
dugačka je ruka masonska.

Avatar
Inconnu
Postovi: 28
Pridružen/a: ned stu 18, 2007 1:52 am

čet stu 22, 2007 1:01 pm

emina je napisao/la:Preteča kemije, alkemija je bila mješavina magije i filozofije. Alkemija nastaje od riječi kemi - što znači crn, pa bi izvorni naziv bio "crna znanost".
Jao :) Crna znanost... Zvuči kao neki sotonizam :D
Khem je bio arapski naziv na Egipat (Egipat je helenistički naziv), a značio je "spaljena zemlja," a u tom kontekstu može biti i "crna zemlja."
Al-Khem znači "Iz Egipta" ili "Od Egipta."

Avatar
Gost
Dežurni slastičar
Postovi: 475
Pridružen/a: sub stu 10, 2007 9:06 pm
Kontakt:

pet stu 23, 2007 11:06 am

jamagi je napisao/la:taj parcelus je moj čoek. hehe
što mislite o ezoteričnom tesli?
evo jedan dokumentarac o njemu.odličan je.obavezno pogledati.
-http://www.youtube.com/watch?v=pTiiblwwLPk

nekako mi se taj video uklapa u ovu temu.pogleajte zašto.osim toga, free energy je također dio teme o teroriji zavjere.
Tema je Alkemija, a ne teorija zavjere. ;)
Illuminata Ultima
Iesus Nazarenus Rex Iudaeorum (I.N.R.I.)

Avatar
MaGick15
Postovi: 51
Pridružen/a: pet pro 28, 2007 4:43 pm
Lokacija: Zagreb

sub pro 29, 2007 11:57 pm

Navodno je i poznati i jedini alkemičar koji je uspio stvoriti kamen bio Nicolas Flamel.

On je navodno dobio Abrahamovu knjigu i uspio ju dešifrirati.
Tako je uspio saznati tajnu pripreme kamena i ujedno i eleksira života.
U pronalaženju mu je pomogla i njegova supruga Perrinelle.
Uspio je stvoriti zlato i podjelio ga je u dobrotvorne svrhe.

Nakon njihove smrti počele su kružiti glasine da je kamen mudraca sakriven u njegovoj kući i tako je poćela potraga, a pri njoj je od kuće ostala samo ruševina.
Navodno da je i njihov grob bio prazan te se vjeruje da su on i njegova supruga uspjeli pobjediti smrt te da još uvijek hodaju Zemljom.

Avatar
tallamasca
Postovi: 943
Pridružen/a: ned lis 28, 2007 2:32 pm
Lokacija: Split

pon pro 31, 2007 3:57 pm

Djeco, ja znam da živite u svijetu Harrya Pottera ali molim vas prestanite jer ovo nije film Harrya Pottera nego stvarnost.
"From that crazy night I'll never forget my love..."
Without Face: "Tallamasca"

Avatar
MaGick15
Postovi: 51
Pridružen/a: pet pro 28, 2007 4:43 pm
Lokacija: Zagreb

pon pro 31, 2007 6:45 pm

Ovo što sam napisao nema veze s Harry Potterom!!!

Avatar
Baphomet
Postovi: 326
Pridružen/a: čet stu 15, 2007 10:19 am
Lokacija: Pula
Kontakt:

pon pro 31, 2007 7:49 pm

MaGick15 je napisao/la:Ovo što sam napisao nema veze s Harry Potterom!!!
Istina, prije mi liči na gospodara prstenova :lol:
Welcome twilight. Welcome blackness. Welcome inky night. Only in darkness can I see your soul.

Avatar
MaGick15
Postovi: 51
Pridružen/a: pet pro 28, 2007 4:43 pm
Lokacija: Zagreb

pon pro 31, 2007 10:10 pm

Ali stvarno nema veze s ni jednim... Harry Potter je legendu o Nicolasu pokupio i sad svi misle da je on iz Harry Pottera.

Avatar
Koltai
Postovi: 20
Pridružen/a: pon vel 11, 2008 1:07 am
Lokacija: Zagreb
Kontakt:

sub ožu 08, 2008 11:49 pm

Sve stoji ovo vezano za alkemiju, ali ja bih se udaljio od Harry Potera, pa preporucio da pogledate film koji na odlican nacin tumaci alkemiju

http://video.google.com/videoplay?docid ... &plindex=0

Odgovorite
  • Info
  • Online

    Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.