Fitokemikalije u službi zdravlja
Posted: Sat Jan 19, 2008 5:49 pm
Pojam fitokemikalije obuhvaća stotine, možda i tisuće, biološki aktivnih, nenutritivnih kemikalija pronađenih u biljkama. Više od 900 različitih fitokemikalija identificirane su kao komponente hrane, a njihovo otkrivanje je još u tijeku.
U pravilu, kada se koristi pojam "fitokemikalije", misli se na one tvari u biljkama koje imaju svojstva poboljšanja zdravlja.
Neke od češće spominjanih grupa fitokemikalija su:
* Karotenoidi (žuto, narančasto povrće i voće, tamno zeleno lisnato povrće)
* Glukozinolati / indoli (brokula, kupus, karfiol, prokulice)
* Kumarini (povrće i citrusi)
* Flavonoidi (većina voća i povrća)
* Fenoli (većina voća i povrća, zeleni čaj, vino)
* Izoflavoni (soja)
* Spojevi aliuma (češnjak, luk)
* Inozitol heksafosfat (biljke, posebno soja i žitarice)
-------------------------------------------------------------------------
Brokula i klice brokule obiluju sulforafanom koji štiti od karcinoma.
Jabuka je bogat izvor flavonoida koji štite od karcinoma pluća.
Elagična kiselina iz jagoda inhibira neke karcinome.
Flavanoidi iz kakaa i čokolade su antioksidansi i smanjuju stvaranje krvnih ugrušaka.
Borovnice su bogate flavonoidima za koje su istraživanja s laboratorijskim životinjama pokazala povoljan utjecaj na memoriju.
Flavaonoidi iz crnog čaja štite od bolesti srca, dok oni iz zelenog čaja štite od karcinoma.
Lanene sjemenke su bogat izvor lignana koji sprječavaju širenje karcinoma.
Monoterpeni iz citrusa inhibiraju rast tumora.
Češnjak obiluje organosumpornim spojevima koji snižavaju kolesterol i štite od karcinoma želuca.
Fitokemikalije iz skupine fenola koje sadrži maslinovo djeluju kao antioksidansi,imaju protuupalni učinak, te 'razbijaju' krvne ugruške.
Podijelite s nama ljekovita svojstva povrća, voća, ulja i žitarica..
U pravilu, kada se koristi pojam "fitokemikalije", misli se na one tvari u biljkama koje imaju svojstva poboljšanja zdravlja.
Neke od češće spominjanih grupa fitokemikalija su:
* Karotenoidi (žuto, narančasto povrće i voće, tamno zeleno lisnato povrće)
* Glukozinolati / indoli (brokula, kupus, karfiol, prokulice)
* Kumarini (povrće i citrusi)
* Flavonoidi (većina voća i povrća)
* Fenoli (većina voća i povrća, zeleni čaj, vino)
* Izoflavoni (soja)
* Spojevi aliuma (češnjak, luk)
* Inozitol heksafosfat (biljke, posebno soja i žitarice)
-------------------------------------------------------------------------
Brokula i klice brokule obiluju sulforafanom koji štiti od karcinoma.
Jabuka je bogat izvor flavonoida koji štite od karcinoma pluća.
Elagična kiselina iz jagoda inhibira neke karcinome.
Flavanoidi iz kakaa i čokolade su antioksidansi i smanjuju stvaranje krvnih ugrušaka.
Borovnice su bogate flavonoidima za koje su istraživanja s laboratorijskim životinjama pokazala povoljan utjecaj na memoriju.
Flavaonoidi iz crnog čaja štite od bolesti srca, dok oni iz zelenog čaja štite od karcinoma.
Lanene sjemenke su bogat izvor lignana koji sprječavaju širenje karcinoma.
Monoterpeni iz citrusa inhibiraju rast tumora.
Češnjak obiluje organosumpornim spojevima koji snižavaju kolesterol i štite od karcinoma želuca.
Fitokemikalije iz skupine fenola koje sadrži maslinovo djeluju kao antioksidansi,imaju protuupalni učinak, te 'razbijaju' krvne ugruške.
Podijelite s nama ljekovita svojstva povrća, voća, ulja i žitarica..