Fitokemikalije u službi zdravlja

Post Reply
User avatar
emina
Site Admin
Posts: 913
Joined: Sat Oct 13, 2007 9:36 pm
Location: Ispod punog mjeseca
Contact:

Pojam fitokemikalije obuhvaća stotine, možda i tisuće, biološki aktivnih, nenutritivnih kemikalija pronađenih u biljkama. Više od 900 različitih fitokemikalija identificirane su kao komponente hrane, a njihovo otkrivanje je još u tijeku.

U pravilu, kada se koristi pojam "fitokemikalije", misli se na one tvari u biljkama koje imaju svojstva poboljšanja zdravlja.
Neke od češće spominjanih grupa fitokemikalija su:

* Karotenoidi (žuto, narančasto povrće i voće, tamno zeleno lisnato povrće)
* Glukozinolati / indoli (brokula, kupus, karfiol, prokulice)
* Kumarini (povrće i citrusi)
* Flavonoidi (većina voća i povrća)
* Fenoli (većina voća i povrća, zeleni čaj, vino)
* Izoflavoni (soja)
* Spojevi aliuma (češnjak, luk)
* Inozitol heksafosfat (biljke, posebno soja i žitarice)

-------------------------------------------------------------------------
Brokula i klice brokule obiluju sulforafanom koji štiti od karcinoma.
Jabuka je bogat izvor flavonoida koji štite od karcinoma pluća.
Elagična kiselina iz jagoda inhibira neke karcinome.
Flavanoidi iz kakaa i čokolade su antioksidansi i smanjuju stvaranje krvnih ugrušaka.
Borovnice su bogate flavonoidima za koje su istraživanja s laboratorijskim životinjama pokazala povoljan utjecaj na memoriju.
Flavaonoidi iz crnog čaja štite od bolesti srca, dok oni iz zelenog čaja štite od karcinoma.
Lanene sjemenke su bogat izvor lignana koji sprječavaju širenje karcinoma.
Monoterpeni iz citrusa inhibiraju rast tumora.
Češnjak obiluje organosumpornim spojevima koji snižavaju kolesterol i štite od karcinoma želuca.
Fitokemikalije iz skupine fenola koje sadrži maslinovo djeluju kao antioksidansi,imaju protuupalni učinak, te 'razbijaju' krvne ugruške.

Podijelite s nama ljekovita svojstva povrća, voća, ulja i žitarica..
Svi imamo sjenovito jastvo koje je dio naše stvarnosti. Sjenka nije tu da nas povrijedi već da ukaže na mjesto gdje smo nepotpuni. Kada prihvatimo sjenku možemo je iscijeliti. Iscijeljena pretvara se u ljubav.
User avatar
cornie
Posts: 26
Joined: Sun Dec 30, 2007 10:28 am
Location: VARAŽDIN

Evo u prilogu jedan zanimljiv isječak o biljkama

a evo i jedan poprilično dobar link:

http://www.agr.hr/cro/ustrojstvo/zavodi ... ca.php#vrh
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
"Vidjeti svijet u zrncu pjeska, nebo u divljeme cvatu,
Držati beskraj na dlanu ruke i vječnost u jednome satu ...."
User avatar
Bastet
Posts: 61
Joined: Tue Dec 04, 2007 10:38 pm

yes, yes... dobra temica
ružmarin za cirkulaciju i lijepu kosu ( savjet koji mi je dao mladi jedan zgodni tip sa kosom do struka, crnom i sjajnom... pa ako djeluje njemu, djeluje i meni... )
cimet za cirkulaciju, ima efekt zagrijavanja, djeluje i protiv prehlade i za održavanje linije (apsolutno garantiram- prokuhati malo cimeta u prahu ili kore, kaj već imate oko 15 min, popiti toplo, najbolje bez sećera ili s medom), a najfinije ako se doda i malo klinčića, onak ko za kuhano vino, mljac...
menta za koncentraciju, razbuđivanje, protiv nadutosti...
kamilica protiv upala, grčeva, protiv bolova u trbuhu... nju pijem za sve- nije baš za obloge za oči makar to svi preporučuju...
e to su čajevi koje pijem svaki dan
Ut sementem feceris, ita metes.
User avatar
Bastet
Posts: 61
Joined: Tue Dec 04, 2007 10:38 pm

a dragi moji mesožderi, više povrća manje bolesti, barem onih tipa- visok tlak, kolesterol, srce, dijabetes, probava, pad imuniteta, raznih upala. :ugeek: ..
Ut sementem feceris, ita metes.
User avatar
angelspring
Posts: 271
Joined: Fri Dec 21, 2007 10:12 am
Location: zadar
Contact:

otkad sam na makrobiotici osjećam se puno bolje ...iako to nije dugo al ipak osjećam promjene, makrobiotika je uravnotežen sustav prehrane baziran na balansiranom unosu određenih tvari kroz yin i yang princip, što doista drži vodu jer neke namirnice ne idu s nekima, i organizam ne može izvući iz njih maksimum, većinu kvalitetnih tvari iz hrane ne zadržimo u organizmu jer pogrešno kombiniramo namirnice škrob i bjelančevine to prvo ...a da ne govorimo o kruhu kojeg konzumiramo previše i to najčešće s bjelančevinama pa se organizam hrani samo škrobom itd...uglavnom preporučam proučavanje makrobiotike pogotovo vegetarijancima :)

bastet pliz mi reci to s ružmarinom, jel se to pije ili se stavlja na kosu? ja nebi pila ružmarin jer sam alergična - prejak mi je :geek:
User avatar
Bastet
Posts: 61
Joined: Tue Dec 04, 2007 10:38 pm

da, pije se čaj od iglica..mada, da, pročitala sam da se ne smije predugo kuhat jer eterično ulje ružmarina može djelovati malo agresivno na sluznicu želuca u smislu čireva... a navodno i poboljšava koncentraciju i pamćenje, ne bih znala sigurno, iako ga držim na stolu kad učim :D
Ut sementem feceris, ita metes.
selenia
Posts: 17
Joined: Tue Oct 19, 2010 10:04 pm

Hm, stavit cu malo u caj! Mozda pomogne protiv ovog kaslja...
Post Reply