Krijete li istinu? - Porodično stablo

Post Reply
User avatar
book_of_shadows
Posts: 59
Joined: Mon Oct 15, 2007 7:00 pm
Location: Zagreb

Da li ste ikada zapitali što se krije u vašem porodičnom stablu???
Ja ću vam ispričati svoju priču.
Od dana kada sam postao svjestan istine o mojoj porodici, sve mi je izgledalo drugačije. Majka moje mame, bila je jedna od najpoznatijih travarki na Balkanu, pa i u svijetu. Naime, moja baka je živjela u Sarajevu iako je bila rođena u Beogradu, jer je kao mala ostala bez roditelja. Nažalost, moj pra baka i deda su poginuli u saobraćajnoj nesreći. Nakon njihove tragične smrti, Martu su usvojili neki dobri ljudi koji su stanovali u Sarajevu (ako se pitate od kud u Sarajevu, ako je iz Beograda - sjetite se Jugoslavije). Žena koja ju je odgajala (Sabaheta) bila je jedna zaista posebna žena. Za nju se govorilo da može liječiti neizliječivo. Kako je moja baka odrastala, Sabaheta koja je ubrzo ostala bez muža, odlučila ju je podučiti svojim tajnama. Sabaheta je imala jednu neobično ogledalo i kristale koje bi koristila prilikom gledanja u ogledalo kako bi joj sile nadnaravnog pomogle u njenoj misiji. Moja baka je poslije Sabahetine smrti, odlučila posvetiti svoj život onome čime se bavila Sabaheta. Ubrzo je moja baka postala najpoznatija travarka na Balkanu. Kolika je njena moć bila istinita pokazalo je i to što su se u njenom domu na Sedreniku nalazile i najveće zvijezde estrade. U mome domu, u fotoalbumu imam slike moje bake sa Lepom Brenom, beduinima, šeicima koji su dolazili čak iz Egipta kako bi im pomogla. Poslije njene smrti, sve je krenulo niz vodu. Dom u Sarajevu, na Sedreniku koji je imala njena djeca (moja daidža i 2 tetke) odlučila su prodati. Ipak, na kraju se moja mama uplela i obustavila sve to. U kući , dok je moja baba bila živa, stanovale su i sluge! Novac koji je postojao, moj daidža je uzeo kako bi vratio sve dugove koji su ostali još od bakina života.
Danas, moja porodica i ja živimo u Zagrebu, daleko od rodnoga kraja. Ja nikad i nisam vidio Sarajevo. Ali me želja da vidim tu kuću, ogledalo, kristale vuče svakog dana. Nažalost, to ću tek moći učiniti tek za par godina, kad budem punoljetan. O mojoj prošlosti, nikome od prijetelja ne govorim. Jer mogu zamisliti njihove reakcije...
Usprkos svemu ja se ponosim svojom prošlošću, mada se na kanim nikome ništa ne govoriti.

Da li ste se vi ikada zapitali i potražili istinu? :)
Riječima možeš uništiti čovjeka, a djelima ubiti.....
User avatar
Eagles
Posts: 307
Joined: Tue Oct 16, 2007 10:41 am
Location: Zagreb
Contact:

Ja kad gledam svoje obiteljsko stablo.. S mamine strane ne znam ništa. S tatine prođem cijelu Europu. Rusija, Njemačka, Francuska (najviše), Engleska, Španjolska.. Btw, svi su bili misterjozni i bogati (od bogatstva neam NIKAKVE koristi).
User avatar
hermitizam
Posts: 271
Joined: Sun Oct 28, 2007 2:36 pm
Location: pitaj ak te zanjima
Contact:

moje je porodično stablo vrlo staro i "krije " se u muzeju... pošto mi prezime ima i prefiks ( a to nemaju mnogi ).. ima nas preko 600 živih ( to je bilo zabilježeno 1988 , kada se zadnji put upisivalo u knjigu) a drvo je staro ( koliko se zna) od vremena kada su se hrvati doselili ( stoljeće 7. )
star sam , star...... pozz svima
The Bird of the Hermes is my name,
eating my wings to make me tame.
User avatar
tallamasca
Posts: 943
Joined: Sun Oct 28, 2007 2:32 pm
Location: Split

Ja znam da se dio moje obitelji i porodice bavilo magijom. Tako je i došlo do mene. Ali ne ispitujem nešto previše duboko tko mi je šta bio itd.
"From that crazy night I'll never forget my love..."
Without Face: "Tallamasca"
User avatar
wilko
Posts: 34
Joined: Wed Dec 12, 2007 1:53 pm
Location: skopje,makedonija
Contact:

ja znam s tatine strane (crnogorac) da su mu predci bili pirati i barbari. Moreplovci u Kotoru i okolici. Da se ne bi pokvarila tradicija, i ja sam divljak( :mrgreen: ) kao i moja sestra, dok je tata crna ovca (državni pravobranitelj :x )
s mamine strane ne znam ništa, čak ni bližu rodbinu ne poznajem.
Children resist a return to the burning times,
People be wise to the power of their lies,
Be not fooled as those who were fooled before,
Children, oh children, be free, be wild!
(inkubus sukkubus)
User avatar
Baphomet
Posts: 326
Joined: Thu Nov 15, 2007 10:19 am
Location: Pula
Contact:

wilko wrote:ja znam s tatine strane (crnogorac) da su mu predci bili pirati i barbari. Moreplovci u Kotoru i okolici.
Onda smo možda nešto u rodu :D
Welcome twilight. Welcome blackness. Welcome inky night. Only in darkness can I see your soul.
Dunja
Posts: 178
Joined: Sun Nov 11, 2007 6:21 pm

Baphomet wrote:
wilko wrote:ja znam s tatine strane (crnogorac) da su mu predci bili pirati i barbari. Moreplovci u Kotoru i okolici.
Onda smo možda nešto u rodu :D
[/size]

Nikad se ne zna ;) Baphomet, koliko dobro podnosiš vožnju brodom? :D
User avatar
Baphomet
Posts: 326
Joined: Thu Nov 15, 2007 10:19 am
Location: Pula
Contact:

Dunja wrote:Nikad se ne zna ;) Baphomet, koliko dobro podnosiš vožnju brodom? :D
Ne podnosim :D
Welcome twilight. Welcome blackness. Welcome inky night. Only in darkness can I see your soul.
marinella
Posts: 13
Joined: Sun Jun 06, 2010 4:13 am

kod mene su ozbiljno shvatili ono SHS, imamo tu i grbove, e da znali kako će nas potomke zeznuti ne bi se miksali nego samo iz svog sela pa makar i rod :lol: ovako nisam ni ustaša ni četnik ni slovenac...na kog da ja pizdim kad susjed ima veću kuću, bolji posao....a da imam na kog, ziher je hercegovac ili bosanac- šala

ali jedino je meni zanimljivo što sam otkrila da moj otac se isto bavi s magijom. on je dipl. prirodoslovnu zn. i kad bi pričali (ili živjeli) s njim mislili biste da je ateist.
dodouše, s njim nikada nisam o tome razgovarala jer prema onome što mi je majka ispričala to nije ono što ja prihvaćam.
a saznala sam to preko vidovnjakinje koja me učila tarot,astro.....uostalom ona mi je rekla da će mi sestra zatrudnjeti kroz 4mj.
nada
Posts: 200
Joined: Sun Apr 04, 2010 8:41 pm

teta od moga tate bavila se isto ljecenjem sa travama, umrla je kada je tata bio 6 godina star, cesto su je zatvarali zato sto je to radila, znali su joj dolaziti sa najgorim slucajevima gdje je lijecnicka prognoza bila neizljeciva. po tatinom imala je uspijeha svaki put

sa mamine strane neznam za nikoga da se time bavio
Post Reply