Karmička astrologija....mjesečevi čvorovi

Post Reply
User avatar
Ziggy
Posts: 5
Joined: Sun Apr 25, 2010 3:27 pm

U karmičkoj astrologiji ove točke zauzimaju značajno mjesto u tumačenju horoskopa. Začeli su je istočnjački učitelji, a ova hinduistička tradicija lunarnih čvorova je našla svoje mjesto i u današnjoj astrologiji koja je bazirana na kombinaciji sa klasičnom astrologijom.
Iz hinduističke astrologije potiču i pojmovi Zmajeve glave i repa: Zamislite zmaja - na glavi su usta kojima uzima hranu. To je uloga Sjevernog Mjesečevog Čvora; to je mjesto na kojem primate nova saznanja, ideje i ideale, sve što je za vas nepoznato - znači to je točka dobitka ili povećanja. S povećanjem znanja, stičete sigurnost; s povećanjem sigurnosti, raste i vaše samopouzdanje, i konačno se stiže do najviše tačke unutrašnjeg mira i ispunjenosti koju vam vaš horoskop omogućava.

Kuća u kojoj se ovaj Čvor nalazi u horoskopu označava mjesto gdje dobivate, ili vam se daje i gdje treba da težite ispunjenju. Ako je Zmajeva glava ili Sjeverni Čvor, točka unošenja, očigledno da je Zmajev rep ili Južni Čvor, točka ekskrecije, izbacivanja. Ne izbacujemo, međutim, znanje koje smo unijeli kroz Sjeverni Čvor; umjesto toga, izbacujemo znanje koje je već u nama, znanje, ideje, stavove, moral koji su veći dio nas, naše prošlosti, uspomena, djetinjstva, ili, ako hoćete da se poslužite ezoteričnim rječnikom - dio naše zajedničke vjekovne prošlosti, kolektivnog nesvjesnog i Karme koju vučemo iz prethodnih života.

Zmajev rep je, dakle, točka oslobađanja, rasterećenja i puštanja. To je ono mjesto gdje morate da dajete ili će se od vas uzeti. Na tom mjestu u natalnom horoskopu možete da nađete lak izlaz. Može se učiniti da obaveza davanja ili uzimanje od vas nije mjesto koje bismo označili kao mjesto sa kojeg birate lakši put, ali razmislite malo o ovome. Zar većina nas ne voli više da ostane uz ono što mu je poznato nego da posegne za novim i nepoznatim.

To je samo jedan dio problema. Drugi se zasniva na činjenici da je većini ljudi lakše da velikodušno daje, nego dostojanstveno da prima. Čini se da je teže primati bez osjećanja obaveze nego davati, što nam pruža osjećanje važnosti i dobrote. Ako sve ovo imate na umu, razumjet ćete zašto težimo da pobjegnemo u Južni Čvor, prije nego da koristimo Sjeverni koji nam pomaže da se razvijamo i usavršavamo. Mjesečevi Čvorovi se naizmjenično kreću naprijed - nazad. Mogu se pomjeriti unazad od najmanje dva minuta do najviše dva i po stupnja u jednom mjesecu. Tokom godina se uvijek kreću unazad. Njihovo prosječno pomjeranje je otprilike 3 1/3 minuta dnevno ili deset minuta svaka tri dana.

copy-paste sa astrologija.net

Postoji i zanimljivo štivo na tu temu, u 3 dijela, autor je Schulman.
Zanima me dali ste proučavali tu astrološku stavku?
I gdje su vam čvorovi?
Wolves have carried your babies away,your kids drip from their teeth.The nights are long and the day is bitter cold beyond belief..You spread yourself like a penitent upon the mad vibrating sand,and through your teeth arrange to meet your midnight man..
nada
Posts: 200
Joined: Sun Apr 04, 2010 8:41 pm

zanimljiva astrologija, za sada nisam se puno bavilasa njom jedino procitam horoskop, nemogu na puno strana sada momentalno su mi Tarot karte na prvom mjestu.

bas me zanima gdje se sto nalazi

lijepi pozdrav
User avatar
Ziggy
Posts: 5
Joined: Sun Apr 25, 2010 3:27 pm

Nije ni tarot tako daleko od atrologije :)
hoću reći, moraš znati jedno da bi znao drugo !
Wolves have carried your babies away,your kids drip from their teeth.The nights are long and the day is bitter cold beyond belief..You spread yourself like a penitent upon the mad vibrating sand,and through your teeth arrange to meet your midnight man..
nada
Posts: 200
Joined: Sun Apr 04, 2010 8:41 pm

zahvaljujem ti na linku za Tarot i sada sam na 95 stranici , imas pravo da je povezano sa astrologijom.
Post Reply